Wat is dat, duurzaamheidsklasse?

Duurzaamheidsklasse vertelt iets over de verwachte levensduur van hout, dus ook van glaslatten.

De categorie laat zien hoe duurzaam een houtsoort is. Die levensduur wordt gemeten door kernhout in aanraking te brengen met schimmels en bacteriën en de uitwerking te meten op termijn. Omdat glaslatten vaak buiten worden toegepast is het van belang dat je voor elke toepassing een goede keus maakt. Hier wat hulp!

Er zijn 5 categorieën/klassen:

I.  is heel duurzaam. Gaat langer dan 25 jaar mee in een buitentoepassing

II. is duurzaam. Gaat gemiddeld 20-25 jaar mee in een buitentoepassing

III. is niet duurzaam. Gaat gemiddeld 15-20 jaar mee.

IV. is niet buiten toepasbaar

V. is niet buiten toepasbaar

Glaslatten in duurzaamheidsklasse I zijn bijvoorbeeld: Accoya ®, Tricoya ® en FrakéNoir ®. Deze houtsoorten zijn verduurzaamd en hebben weinig werking.

Glaslatten in duurzaamheidsklasse II zijn o.a. Avabel Meranti en Avabel Red Grandis.

Risicoklasse

Naast de duurzaamheidsklasse moet er ook rekening gehouden worden met de risicoklasse voor de juiste keuze van het materiaal. Zo moet je rekening houden met weersomstandigheden, vocht, mogelijkheid tot drogen, contact met (zout) water enz.

Voor risicoklasse 1 kan je hout gebruiken van elke duurzaamheidsklasse. Voor risicoklasse 5 is uitsluitend hout te gebruiken met duurzaamheidsklasse I.

Glaslatten vallen meestal in risicoklasse 3: een houtvochtgehalte dat regelmatig maar kortdurend boven de 20% komt. Met een te verwachten levensduur van 25 jaar komen hier glaslatten voor in aanmerking met duurzaamheidsklasse I of II.

En ook belangrijk: houtproducten die goed gemonteerd worden en goed onderhoud krijgen hebben vaak een langere levensduur.

Alternatieven

Ook levert Avabel nog tal van glaslatten van alternatieve materialen waarbij risicoklasse en duurzaamheidsklasse niet of nauwelijks van toepassing zijn, zoals:

Durodeen: glaslatten van speciaal gemodificeerde hoogwaardige thermohardende kunststoffen.

Ventistone: glaslatten van geperst steenwol

Q-Wood: glaslatten van een composietmateriaal van PVC en hout

Meranti glaslatten, duurzaamheidsklasse II

meer informatie?

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig bij het kiezen van de beste glaslatten voor je project? Bel ons of stuur ons een bericht!

Prijsafspraak op maat

We kunnen op basis van uw behoefte prijsafspraken maken. Ook passen we onze voorraden aan uw specifieke wensen, zodat we altijd kunnen leveren. Ook zijn we flexibel in levertijden, zodat je altijd je gewenste producten op tijd hebt.

Gebruiksvriendelijk & overzichtelijk klantenportaal

Als partner en leverancier voor hoogwaardige beglazingsmaterialen geloven we in een persoonlijke aanpak waar uw wensen centraal staan. We hechten veel waarde aan relaties, en een langdurige samenwerking. Als je een account bij ons aanmaakt krijg je toegang tot ons exclusieve assortiment en klantenportaal. Ons klantenportaal is gebruiksvriendelijk ingericht en van alle gemakken voorzien, zoals:

  • Orderhistorie
  • Facturen
  • Persoonlijke prijzen
  • Voortgang monitoren bestellingen

Je kunt ook altijd bij ons terecht als je advies wilt over onze beglazingsproducten, of een lopend project.

Account aanvragen

persoonlijk orderportaal