Beste Avabel Nederland BV relatie,

Het kan u de laatste tijd niet ontgaan zijn dat de bouwwereld geconfronteerd wordt met enorme prijsstijgingen. De oorzaak hiervan is divers waarbij de belangrijkste redenen een groeiend grondstoffentekort en de exorbitante prijzen voor het containervervoer van hout naar Europa zijn.

Om een en ander in perspectief te plaatsen; al ons hout komt uit Azië en Zuid-Amerika. Waar een 40 ft container in juni 2020 circa 1100 US dollar kostte is de prijs nu gestegen naar 18500 US dollar en het einde van deze stijgingen is naar verluid nog niet in zicht. Omdat Maleisië en Indonesië de Covid-19 crisis nog niet onder controle hebben is er nauwelijks aanvoer van hout voor productie door de lock-downs. Het zal nog lang duren voordat het oude niveau weer bereikt is wat tot gevolg heeft dat er momenteel geen ruwe strips uit Maleisië bij onze schaverijen aangeleverd worden.

Er komt een moment waarop de huidige voorraad volhout (zonder vingerlas) op is. Dit heeft tot gevolg dat de niet standaard modellen niet meer uit volhout geschaafd kunnen worden en er uitgeweken moet worden naar gevingerlaste strips. Momenteel is het nog niet zo ver maar alle langere strips zijn inmiddels op. We zullen de komende tijd veel leveringen in maten krijgen van 2.15 - 2.75 meter voor modellen die voornamelijk in Nederland geschaafd worden.

Indonesië exporteert alleen eindproducten, onze standaard modellen komen ten dele daar vandaan. Van deze standaard modellen is de verwachting dat de beschikbaarheid redelijk op peil blijft, in elk geval tot en met Q4 2021. We hebben de uitvraag naar standaard modellen inmiddels flink opgeschroefd zodat de nog in Nederland aanwezige strips benut kunnen worden voor de afwijkende modellen zoals bijvoorbeeld brandwerende opdek latten.

Bovengenoemde ontwikkelingen leiden tot prijsstijgen voor ons van meer dan 35% op sommige modellen waarvan wij een deel aan u moeten doorbelasten middels een integrale prijsstijging van 20% op onze meranti glaslatten en 10% op onze voorraad Red Grandis. Het vervelende is dat wij deze prijzen ook maar voor drie maanden kunnen garanderen voor zover dat momenteel al mogelijk is.

Om u als klant in deze complexe tijden tegemoet te komen hebben wij besloten onze prijsstaffels voor de beglazingskitten van de merken Soudal en Den Braven los te laten. Wij werken vanaf 15 juli met een vaste scherpe prijs voor iedereen. Omdat wij werken met kortingen op basis van omzet zal het effect van deze actie vooral merkbaar zijn voor klanten die iets minder groot zijn. Met deze actie beogen wij met name voor deze klanten de gevolgen van de prijsstijgingen enigszins te compenseren en er aan bij te dragen dat ook de kleinere bedrijven aan het werk kunnen blijven en een eerlijke boterham kunnen verdienen door met hoogwaardige producten te blijven werken.

Deze prijsaanpassingen gaan in per maandag 19 juli 2021. Bestellingen passend bij uw huidige bestelgedrag die gedaan worden tot en met vrijdag 16 juli zullen voor de huidige condities worden uitgeleverd zolang het product voorradig is.

Met vriendelijke groet,
Richard Duppen
Algemeen directeur Avabel Nederland BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.